Over ons

MineWine en onze druivensoorten en materialen

De VZW MineWine werd opgericht door Jos Mechelmans en Rik Froyen in het kader van de burgerbudgetprojecten in Genk. Het doel van de vzw is om mensen in de sociale economie te helpen om kennis te vergaren rond wijnbouw zodat ze aan de slag kunnen als "wijnwerker". We werken dan ook zo veel mogelijk met mensen uit de sociale economie en met vrijwilligers. In juli 2022 werd ook Rina Simons aangetrokken als nieuw bestuurslid.
We willen daarnaast ook aantonen dat de terrils in Limburg geschikte "terroirs" zijn voor wijnbouw. We proberen ook zoveel mogelijk andere lokale initiatieven te betrekken die in ons kader passen.

Onze historische druivensoorten: Aanplant Bemdekensstraat

"Al in de 16e eeuw was de Grünfränkisch de Zuid-Palts bekend. De geschiedenis van deze waardevolle soort gaat terug tot in de oudheid en vond via Noord-Hongarije zijn plaats aan de Rijn. Tot 2009 werd de soort over het hoofd gezien en beschouwd als Silvaner."

Oorsprong

De soort komt uit Noord-Hongarije en werd vermoedelijk langs de voet van de Karpaten aangeplant en samen met andere soorten in de Middeleeuwen geïntroduceerd in de Palts. Vermoedelijk bestond deze soort al in de antieke oudheid en is het een natuurlijke kruising van Auxerrois met Kövidinka.

Eigenschappen

De groei is vergelijkbaar met Chardonnay en het blad is iets beter bestand tegen schimmelziektes. De rijptijd en opbrengst zijn vergelijkbaar met Pinot Blanc.De iets langere en dikwijls lossere druiven zijn geschikt voor een late oogst met 100 Öchsle of meer en tot aan het stadium van overrijpheid is de Grünfränkischweinig vatbaar voor Botrytis. Het druivensap heeft mooie citrus- en passievrucht-aroma’s die ook in de wijn terug te vinden zijn.

"Een oersoort die 5000 jaar geleden al gecultiveerd werd en verwant is met Traminer. Ze werd in de 8ste eeuw uit Moravië geïmporteerd en was in de Middeleeuwen al bekend in Brandenburg. De goede rijpheid en een edel aroma maken deze soort zeer waardevol. Tot 2007 werd ze echter beschouwd als ‘uitgestorven’ omdat ze verward werd met witte Traminer."

Oorsprong

De Grüner Adelfränkisch  is, net zoals Riesling, ontstaan uit deTraminergroep in de Dacisch-Moravische Karpaten, waar men al 6800 jaar wijn verbouwt. Het is een kruising van Savagnin (Traminer) met een onbekend ras.

Eigenschappen

Net zoals de Traminer heeft de Grüner Adelfränkisch een zeer krachtige en rechte groei met weinig ranken. De druiven zijn relatief klein en los, zijn zeer vorst bestendig en rijpen begin oktober met harmonische zuren en een licht parfum. Ze lijken op Silvaner maar hebben een hardere schil en zijn zelfs bij 100 Öchsle weinig vatbaar voor rotting. De soort wordt lang of op 2 bogen gesnoeid, anders is de opbrengst te gering. Uit dunnen is niet nodig. De wijn heeft een licht boeket en kan bewaard worden.

"Nog vóór de Riesling werd de Gelber Kleinberger vooral aan de Rijn en Moezel als hoofdsoort aangeplant. Door zijn aanpassingsvermogen en hoge vorstbestendigheid kende de soort een renaissance in de kleine ijstijd (15-19e eeuw). De soort werd tot 2007 verward met Elbling en werd daardoor beschouwd als ‘uitgestorven’."

Oorsprong

De soort stamt uit het Banaat, een gebied van de antieke Daciërs. Ze lijkt op de Westerse wilde soorten van het type Vitis Persica. De oudste druivenstok (350jr.) aan de Moezel was een Kleinberger.

Eigenschappen

De groei en rijpheid gelijken op Silvaner en ze is zelfrankend zoals Riesling, maar met kleine en losse gele druiven. De kleine omvang van de druif wordt goedgemaakt door 3 druiven per scheut en dubbeldruiven.

Meer info over onze historische rassen is terug te vinden bij Ulrich Martin en Andreas Jung.

Onze andere druivensoorten

Riesling: Aanplant Winterslag terril

Op ons perceel aan de terril in Winterslag werden 7 verschillende combinaties van klonen en onderstammen geplant als proef om te verifiëren welke combinatie het best gedijt in die omstandigheden. Het plantgoed werd geleverd door Antes uit Heppenheim, Duitsland

Hoogstam Riesling: Aanplant Zwartberg

Op de lange helling in Zwartberg kozen we voor hoogstam Riesling, weliswaar wat duurder in aankoop maar ze maken het werk iets makkelijker. Het plantgoed werd hier geleverd door Rebschule Martin uit Gundheim, Duitsland

Gewürztraminer: Aanplant Zwartberg

Op de erg steile helling werd Gewürztraminer aangeplant. Hier kozen we voor een aanplant die geen bepaling en bedrading meer zal krijgen en die dus ook anders gesnoeid zal worden. Ook enkele rijtjes van de Gewürztraminer werden aangeplant op de lange helling.  Het plantgoed werd hier geleverd door Rebschule Martin uit Gundheim, Duitsland

Ruländer - Pinot Gris- Pinot Grigio: Alle locaties

Onze Ruländer of Pinot Grigio is onze referentiedruif voor het wetenschappelijk onderzoek. Ze werd op alle locaties aangeplant zodat de het onderzoek eventueel verschillen in de bodem kan aantonen. Het plantgoed werd geleverd door Antes uit Heppenheim, Duitsland.

Onze materialen

Plantstaafjes Vinotto

We kozen voor duurzame plantstokjes van fiberglas. De voordelen voor ons zijn dat ze zeker geen metalen aan de bodem toevoegen en lichter en duurzamer dan bijv. bamboe of betonijzer zijn. De fabrikant van deze stokjes is Europees: Vinotto uit Oostenrijk, in België verdeeld door Viterra.

Beschermkokers Bisodisac

Voor de wildbescherming van onze jonge planten kozen we opnieuw voor de meest ecologisch verantwoorde optie: plantkokers van afbreekbaar papier in tegenstelling tot de gebruikelijke plastiek netjes. Ook hier is de fabrikant Europees: Bisodisac uit Frankrijk, in België verdeeld door Viterra.

Samenwerking met andere partners, organisaties:

  • De terreinen werden allemaal klaargemaakt door maatwerkbedrijf De Winning vzw , afdeling Genk. Ook bij onze onderhoudswerkzaamheden (maaien, frezen) hielp  de Winning.
  • Onze vrijwilligers werden ondersteund bij het planten en opruimen door OV2 en OV3 van De Wissel.
  • Ook OV2 van De Richter hielp ons planten en opruimen.
  • Sociaal huis Portavida stond ons bij met een medewerker in het kader van art.60.
  • Groep Intro werkt op zeer regelmatige basis met 2 groepen jongeren in onze wijngaard
  • Ook het Halte-R project van Groep Intro is actief bij ons
  • Natuurlijk werken we samen met een heel aantal diensten van de stad Genk en in het bijzonder met de burgerbudget organisatie van de dienst gebiedsgerichte werking.
  • Uiteraard, last but not least, onze vrijwilligers die hielpen bij het planten, maaien en schoffelen: Ioannis, Stef, Wim, Isabelle, André, Rina, Bernard, Patrick, Jan, Jef, Bèr, Erik, Jos, Emmanouil, Michiel,  Paul, Jeroen en Jan die ons hielp met de communicatie en teksten..

Onze financiën:

  • Onze jaarrekening 2022 werd bij de griffie van de ondernemingsrechtbank neergelegd. Hieronder ons financieel dagboek van het eerste boekjaar ter inzage in het kader van transparant beheer:

Wil jij meewerken aan ons project of meer te weten komen over wijnbouw in Genk?